Få ut maximal vinst vid företagsförsäljning

Är det dags att sälja ditt företag? Då vill du förmodligen få ut maximal vinst från försäljningen. Det kan vara bra att se över hur ägandet är strukturerat. Beroende på hur det ser ut kan det finnas mycket pengar att spara i samband med försäljningen.

Beroende på om det är du eller fler fysiska personer som äger bolaget, kommer vinsten vid försäljningen att bli skattepliktig. Hur mycket som ska betalas i skatt bestäms av hur stort gränsbelopp du som ägare har, vilket finns på din K10-blankett, som du lämnar till Skatteverket varje år i samband med inkomstdeklarationen.

Tänk på detta innan försäljning

  • Bilda ett nytt holdingbolag
  • Sälj företaget till holdingbolaget
  • Sälj sedan företaget till köparen från holdingbolaget

Fördelen med att sälja från holdingbolaget i stället för av dig som fysisk person är att försäljningen blir skattefri, förutsatt att aktierna i ditt företag är näringsbetingade, dvs att de inte är börsnoterade.

På så sätt finns hela summan av försäljningen i holdingbolaget och du kan själv bestämma hur mycket som ska plockas ut och beskattas. Det finns också möjlighet att lägga holdingbolaget i träda för att i framtiden få en lägre beskattning.

Är detta intressant för dig? Du kan luta tillbaka, medan vi hjälper dig med hela processen. 

På Dolbiani har vi lång erfarenhet av att hjälpa företagare när det kommer till att maximera noggrannheten i sin ägarstruktur. Hör av dig så kikar vi på vad som passar bäst för just din situation!

Tveka inte att fråga oss. Vi erbjuder alltid kostnadsfria offerter!

Rulla till toppen