Starta eget

Har du bestämt dig för att bli företagare? Grattis till ett smart val!

Fördelarna är många. Bl.a får du bestämma över dina egna arbetstider, få göra det du brinner för, bygga upp ditt eget varumärke – allt det där kommer att vara din vardag från och med nu. Men det kommer också innebära mycket jobb och många nya saker att sätta sig in i. I den här guiden går vi därför igenom ett gäng viktiga saker du behöver veta under ditt första år som företagare.

Tanken på att driva bolag kan vara både spännande och skrämmande. För hur funkar det egentligen? Vad ska man tänka på längs vägen? Vart börjar man? När vill Skatteverket ha sina pengar? Och hur mycket behöver man kunna om bokföring?

Låt inte osäkerheten stoppa dig. Vi har alla svar du behöver. 

Inom kort uppdaterar vi detta inlägg med alla steg…

Du kommer kanske bara kunna ta ut en liten lön till en början, oftast ingen alls. Då är det bra att ha en buffert så att du slipper stressen kring pengar precis i uppstarten. Kanske kan du börja ditt nya företag som en sidobusiness, för att bygga upp en kundkrets och börja fylla på företagskassan vid sidan om din anställning?

Eller om du vill ha både hängsle och livrem skulle du kunna testa på ditt eget företag genom att ta tjänstledigt. Prata med din arbetsgivare kring dina tankar – företagsamhet borde ses som något positivt hos varje arbetsgivare!

När man beslutar sig för att starta eget företag är den enskilda firman ofta en bolagsform som ligger nära till hands. Det känns kanske enklast så, det är ju trots allt bara du i bolaget. Och då slipper du dessutom att investera 25 000 kr i aktiekapital.

Och ja, det resonemanget ser ju logiskt ut vid första anblicken. Men faktum är att det finns många fördelar att istället välja att starta ett aktiebolag. Det personliga ansvaret är en sak att tänka på. I en enskild firma är du nämligen personligen ansvarig för bolagets eventuella skulder medan du i ett AB räknas som en juridisk person. Därmed riskerar du på din höjd att förlora det satsade aktiekapitalet och eventuella insättningar i bolaget (såvida bolaget inte låter bli att betala sina skatter – då kan du som företagsledare bli personligt betalningsskyldig).

Sedan är möjligheten att ta utdelning ett starkt skäl till att många väljer AB som bolagsform. Det innebär att om du har ett positivt klirr i kassan så har du möjlighet att plocka ut en utdelning utöver din lön, som sedan beskattas lägre än vad just lön gör.

Att starta ett aktiebolag kan kräva en hel del steg och lång väntetid, men det har vi på Dolbiani löst för dig. Vi har färdiga lagerbolag som vi kan leverera på samma dag, för endast 1995kr

När du driver ett AB får du köpa in sådant som behövs i företaget och göra avdrag för momsen. Vissa saker som du köper in får du även använda privat – till exempel kan du välja valfri telefon, dator eller iPad och betala med bolagets pengar. Har du en dator sedan tidigare som du nu kommer att använda i tjänsten? Då kan du låta företaget köpa den av dig.

Det är även helt okej att låta företaget stå för gymkortet eller annan träning. Du kan låta bolaget betala friskvård för dig upp till 5 000 kr per år, helt skattefritt!

Försäkringar är en skön trygghet som kan hjälpa till i många olika situationer. De större försäkringsbolagen erbjuder försäkringspaket framtagna efter bransch, men det finns även branschspecifika försäkringsbolag. Så beroende vad du ska driva ditt företag inom finns det olika alternativ. Benchmarka gärna försäkringsbolagen mot varandra och hör dig för med andra inom din bransch vad de använder för försäkringsbolag och om de är nöjda med den lösningen.

När det kommer till försäkringar för dig som person, så hade du som anställd antagligen en rad försäkringar som din arbetsgivare stod för. Dessa kommer att försvinna nu när du blir egen, så ta dig en funderare kring dessa:

 • Pensionsförsäkringar som kompenserar för tjänstepensionen. En pensionsförsäkring är ett privat pensionssparande på ett värdepapperskonto som är låst till att du fyller 55 år
 • Olycksfallsförsäkring. Skyddar dig när du är på jobbet
 • Sjukavbrottförsäkring som ger dig ersättning för fasta kostnader vid sjukdom
 • Det finns försäkringar som höjer din sjukpenning och som täcker kostnader för läkarvård. Som egenföretagare har du så klart tillgång till det allmänna socialskyddet, men många tecknar ändå en extra sjukförsäkring för att få vård på privata sjukhus
 • Arbetslöshetsförsäkring (A-kassa) ger dig ett visst ekonomiskt skydd om företaget inte går riktigt som du har tänkt. Kan vara skönt att ha i ryggen!

En bruttolön (lön före skatt) innehåller både skatter och pensionsavdrag. Och utöver bruttolönen betalar även arbetsgivaren en arbetsgivaravgift. Därför kan det vara bra att veta att du från och med nu kommer vara din egen arbetsgivare, och att det är du som kommer att stå för alla de kostnaderna.

För att titta närmare på vad en bruttolön består av, så ser det ut så här:

 • Nettolön (det du får utbetalt)
 • Kommunal skatt
 • Statlig skatt (om din lön är tillräckligt hög)
 • Allmänt pensionsavdrag, grundavdrag och jobbskatteavdrag
  + sociala avgifter och arbetsgivaravgifter, som betalas av företaget utöver din bruttolön.

Det innebär att om du vill få ut till exempel 20 000 kr netto i fickan, kommer det att kosta ditt bolag ca 34 000 kr när arbetsgivaravgifter, sociala avgifter och inkomstskatten läggs uppe på din nettolön.

Ha det i åtanke när du räknar på vad för priser du behöver ta i ditt bolag!

Vill du komma igång med ditt nya bolag snabbt och enkelt?

När du startar bolag gör du det för att du vill förverkliga din dröm, satsa på en idé eller gå all in i ditt frilansande. Att plötsligt behöva tänka på momsavdrag, planera lönedeklarationer och bokföra fakturor var antagligen inte vad du hade sett framför dig. Det blir tråkiga måsten som både ger gråa hår och stjäl tid och pengar från din business.

För att motverka ovan så har Dolbiani tagit fram ett riktigt bra erbjudande för dig som vill starta bolag. Just nu kan nämligen blivande entreprenörer få ett startklart bolag, för endast 1995kr. Vi tycker nämligen att bra idéer förtjänar att få utrymme och vi vill göra det så enkelt som möjligt att både starta och driva företag. 

För dig som helst vill testa din ide så har vi en perfekt tjänst, som gör att du inte behöver tänka på något annat än tjänsten du erbjuder. Fakturera utan företag!

Rulla till toppen